Olen käynyt nyt kahdessa eri puutarhassa täällä Tokiossa. Ei - ei se johdu pelkästään omasta puutarhainnostuksestani vaan myös monesta muusta asiasta. Japanissa puutarhat ovat se ainoa vihreä jonka ihmiset näkevät, ne ovat lounaspaikkoja ja tapaamispaikkoja sekä taidetta...

Puutarhat ovat täällä suosittu lounaspaikka - eväät mukaan ja liinan päälle istumaan nurmikolle. Ruokakaupat ovat täynnä erilaisia lounasboxeja - valmiita lounaita jotka voi kantaa mukanaan ja syödä ilman lämmittämistä missä vaan. Samoin siellä Loftissa oli pitkä hylly täynnä erimuotoisia ja erikokoisia termospulloja mukaan otettavia juomia varten. En tiedä miten työpaikoilla syövät - olisi hauska tietää... Ostin mukaani yhden tavaratalon ruokaosastolta Kasyaki dining boxing (tms) joka koostui erilaisista riisipaperirullista, missä oli sisällä riisinuudeleita, katkarapuja, lohta, riisiä - nammm. Ruokaosastoilla  tulee aina valtava valitsemisen vaikeus - on niin monenlaisia houkuttelevan näköisiä juttuja - 10eurolla saa mitä vaan.

Torstaina oli keisarillisessa puutarhassa ja eilen perjantaina Shinjuku Gyoenissa. Ruska-aika oli jo vähän ohi, mutta molemmissa näkyi japanilaisen puutarhan 'huoleton kauneus'. Tuntui, että jossain paikoissa pudonneet lehdet oli tahallaan jätetty vielä maahan, sekä kauneuden että niissä kävelemisen tähden (tuntui tuottavan suurta hupia monelle japanilaiselle...).

Matkaoppaan mukaan (kirjoitan nyt itsellenikin muistiin, jotta vain hävittää sen sivun kannettavasta kasastani...) japanilaisen puutarhan perusta on tasapaino ihmisen tekemässä ja luonnon omassa kauneudessa. Japanilaisessazen-puutarhassa kivien kauneuden ymmärtäminen on olennaista ja puutarhoja on 3 eri tyyppiä: stroll, pond ja flat gardens... (vaikea kääntää...) Puutarhassa pitää olla kivialtaita, rauhallisia lepopaikkoja, portaat taivaaseen (=siltoja), iki-vihreitä alueita, karppilampi, ajattomia valoja (kivilyhtyjä), teitä jotka johtavat johonkin (polkuja ja portaita) ja lainattuja maisemia.

Molemmissa puutarhoissa oli myös krysanteemiasetelmia - tai luulin niitä asetelmiksi, mutta ne olivatkin eri muotoon kasvatettuja eläviä krysanteemeja. Kiku'jen eli krysanteemien kasvatus on oma taiteenmuotonsa. Ensimmäinen krysanteemi on materialisoitunut Izanagin (jumalten isä)  kaulakorusta. 1200-luvulla 16-lehdykkäisestä krysanteemista tuli keisarillisen perheen symboli. Krysanteemit kukkivat näin loppuvuodesta  syksyllä ja niiden jalostus ja kasvatus on monimuotoista ja monimutkaista. Hämmästyttävin oli oheinen kukkalaitos, joka on kasvattettu vuosien saatossa yhdestä ainoasta krysanteemin juuresta leikkaamalla ja hoitamalla.

 

Tokio - lauantai aamuna 10.00