9.12. Hajanaisia ajatuksia juuri ennen lähtöä Sydneystä...

Australiasta ei ole lainkaan yhtä helppoa löytää kirjoitettavaa – en tiedä miksi. Ajattelin pikkasen myös niin, etten ollut nähnyt täällä kovin paljon, kunnes latasin 250 kuvaa koneelle... Mutta niinkuin jo aiemmin mainitsin, minä ja Australia ollaan oltu vähän kuin puolitutut – pakko olla tekemisissä, muttei kumpikaan oikein vielä tiedä toisesta, eikä niin kauheesti ole ensinäkemältä kiinnostunut tietämäänkään lisää. Joo- tottakai flunssa vaikuttaa asiaan – olen vaan ollut väsyneempi kuin normaalisti. Luojan kiitos olen siirtynyt normaaliin 8 tunnin yöuneen 10 tunnin sijaan. (alkoi olo olla kun Ruususella...)

Olen myös vähän ihmetellyt, missä se viipyy se australialaisten ystävällisyys – minä olen törmännyt sellaiseen suomalaiseen peruskäytökseen (en edes kohteliaaseen). Eilen mulle ehkä selvisi miksi. Eilen neljännen kerran joku kysyi minulta tietä- ohjeita miten päästä johonkin taidegalleriaan. Sekä paikalliset että turistit (huom ei aasialaiset) luuleen jostain ihmesyystä mua paikalliseksi – eihän sille tarvitse osoittaa mitään erityistä käytöstä!

Kukaan, joka kuulee minun puhuvan, ei kyllä luule mua paikalliseksi. Mulla on päinvastoin ollut ongelmia saada paikalliset ymmärtämään, minne olen menossa, kun yritän englantilaiseen tapaan ääntää näitä paikkakuntien nimiä. (Englantilaisilla on kuulemma ihan samoja ongelmia). Cairns (äännetään keerns) ääntyykin australialaisten suussa kääns... Canberra (joka on Australian pääkaupunki jos ette tienneet – Sydney ja Melbourne kiistelivät keskenään kummasta tulee pääkaupunki ja kun kumpikaan ei antanut periksi niin piti valita pieni kaupunki niiden välistä...) ääntyisi englantilaisittain jotenkin cänbera mutta paikalliset sanovat cänbra... Myös kun yritin selittää Vodaphone pojalle asuvani nyt Challis avenuella, hän kirjoitti sen Charlies avenueksi...

Sydneyssä minut on ehkä eniten yllättänyt kaupungin merellisyys. Meri on enemmän läsnä kuin monissa muissa kaupungeissa. Ehkä se johtuu siitä, että lautat on tärkeä julkinen kulkuväline. Ehkä siitä, että kävelylaitureita on paljon ja rakennuksia rakennetaan enemmän meri huomioiden. Ehkä siitä, että vielä 70-luvulla Rocksin alue ole huonomaineista ja huonokuntoista aluetta. Alue on ollut ongelma vuosisatoja (siis kaikki 2 edellistä) ja jossain vaiheessa yrittivät kuulemma myydä sitä aluetta englantilaisille – olen kovasti yllättynyt, ettei Englanti ostanut sitä... No – 70-luvulla kaupunki päätti repiä kaikki vanhat kasarmit alas ja rakentaa tilalle uusia taloja. Kaikki kaupungin rakentajat menivät lakkoon ja kieltäytyivät tekemästä sitä. Sen sijaan rakennukset kunnostettiin Ja nyt alue on kiva punatiilialue, jossa on paljon elämää päivisin ja iltaisin. Rannassa on myös ihana hotelli – mikä sen nimi nyt olikaan – jos tulen tänne vielä joskus, niin haluan ehkä asua juuri siellä. Circular Quay on lempialueeni Sydneyssä.

Blue Mountains alue oli myös hieno. Isoja vuoria ja kanjoneita ja sademetsää. Kesti aika kauan siirtomaan perustamisen jälkeen, ennen kuin kukaan löysi reitin niiden yli sisämaahan. Nimensä vuoret ovat saaneet sinisestä väristään – metsät ovat pääasiassa eukalyptuspuita ja kun on lämmin, niistä vapautuu aromaterapeuttisia öljyjä, jotka hieman kaukaa katsoen siintävät sinisinä... Olisin ehkä voinut tehdä alueelle jonkun oman retken ja käydä kävelemässä niitä reittejä, mutta nyt taitaa olla vähän myöhäistä. Järjestetyllä retkellä ajoimme näköalapaikalta toiselle ja vain kerran meillä oli puoli tuntia aikaa kävellä metsässä.

Tänään kävin ottamassa viinin Sydenyn oopperan baarissa. Oopperatalo on hieno, vaikkakin kiertokävely sisällä oli vähän pettymys - ulkoa se on upea! Tanskalainen arkkitehti ei saanut kaikkia palkkioitaan talosta ja joutui lähtemään ennen kuin talo oli valmis eikä koskaan sen jälkeen ole tullut Australiaan. Nyt oopperatalon eteen oli rakennettu valtava lava - se on Oprahia varten. Hän aloittaa 25. vuotisen tuotantokautensa Australiasta. Viime kauden viimeisessä esityksessä hän yllätti kaikki 300 katsojaansa kutsumalla heidät Australiaan 'all expenses paid' matkalle. Nämä vieraat saapuivat keskiviikkona tänne Sydneyhin ja Oprah tuli Cairnsiin. Australian turistitoimisto tukee tätä retkeä sponsorina MacDonaldsin ohessa. Porukkaa nyppii se, etteivät he tiedä, mitä Oprah tulee lähetyksissään sanomaan ja mitä asioita edistämään. Oprahin vieraat ravaavat nyt ympäri kaupunkia testaten kaikkea mahdollista. Amerikkalaisturistit saavat nyt tehdä ihan mitä haluavat ja palvelu pelaa...

uuten

Kävin myös silittämässä koalaa. En sanonut kuten Oprah - ooh - se tuntuu ihan samalta kuin pehmolelut kaupassa...

Huomenna lennän Brisbaneen...