12.12. Brisbane

Kahden päivän päästä tulee kuukausi matkallaoloa täyteen. Elämä on niin erilaista reissussa. Aika menee sekä nopeammin kuin normaalisti mutta myös tuntuu kuin aikaa olisi kulunut paljon enemmän.

Olen ainakin päässyt eroon kännyriippuvaisuudesta. Täällä se tahtoo unohtua koko ajan äänettömälle, koska haluan sen yöllä olevan äänettömällä, ettei kukaan myyjä pääse herättämään mua hyvällä tarjouksella. Enkä enää myöskään kuulostele koko ajan, soiko se. Foursquareakaan en ole kovin montaa kertaa itseäni päivittänyt. Sekä Japanissa että Australiassa ajattelin ensin, että hassua, että ihmiset julkisissa kulkuneuvoissa näprää koko ajan puhelintaan. Suomessa taitaa asia olla samoin, minä vaan kuljen niin harvoin julkisilla... Japanissa suurella osalla ihmisiä oli Sonyn puhelin ja täällä Australiassa näkee paljon sekä Nokialaisia että Iphoneja.

Matkalla ollessa pitää tehdä päätöksiä enemmän kuin normaali elämässä. Rutiinit puuttuvat koko elämästä niin täydellisesti. Pitää päättää päivän ohjelmasta, reiteistä, ruokailuista - suuri osa normaalielämän rutiiniasioista on luotava joka päivä uudestaan. Se yhtäaikaa vie paljon energiaa mutta myös antaa paljon kokemuksia. Yksinkertaiset asiat, kuten mitä ostaa hotellihuoneeseen aamiaista varten, vie aikaa, koska kaupat ja ruuat on erilaisia. Sekä Japanissa että täällä saa kaupasta monenlaisia valmiita kylmiä kahvijuomia, jotka on tosi hyviä. Jugurttivalikoima on Suomessa parempi. Mä olen aina ollut huono päättämään omia henkilökohtaisia asioita. Täälläkin saatan illalla olla eri mieltä, mitä huomenna aion, kuin mitä sitten lopulta päädyn tekemään...

Luulin myös järjestelleeni matkaan liittyviä asioita melko paljon etukäteen, mutta en ehkä sittenkään ihan tarpeeksi. Hotellien valintaan olisi voinut panostaa enemmän. Kun Japanissa aloin varata muutamia hotelleja Australiasta, oli hotellivalikoima jo kovasti supistunut ja parhaat oli menneet. Hotellivaraussivut on nykyään niin joustavia, että suuren osan varauksista voi perua viikkoa ennen tuloa, jos siltä tuntuu. Minä varasin suurimman osan booking.comin kautta ja ainakin toistaiseksi on sujunut hyvin. Missään ei tarvi näyttää edes varauspapereita vaan ovat löytäneet varaukseni hyvin. Valinnat eivät aina ole menneet ihan nappiin, mutta onneakin on ollut matkassa ja turha niitä ei niin hyviä ominaisuuksia on jäädä harmittelemaan. Ne voi sitten paljastaa koko maailmalle booking.comin hotelliarvosteluissa... Tripadvisorin sivuista on ollut myös paljon apua arvioinneissa. Pitäisi jaksaa itse laittaa sinne myös kommentteja.

Aamuihmisen luonne ei häviä matkallakaan. Jos kotona herää luonnostaan aikaisin aamusta, ei eri aikavyöhykkeellä oleminen vaikuta siihen juuri mitenkään. Seitsemältä viimeistään herään. Australiassa on muuten monta aikavyöhykettä. Täällä Brisbanessa kello on tuntia Sydneytä jäljessä (8 tuntia Suomea edellä – nyt jäin miettimään miten voi olla... Australiassa kello oli Japania edellä, miten täällä itärannikolla aika voi mennä taaksepäin...???) Olenko menettänyt ajantajun... apua miten sitä ihminen tulee tyhmäksi! Mutta ihmettelinkin täällä Brisbanessa ekana iltana, että täällä tulee pimeä paljon aikaisemmin kuin Sydneyssä. Alice Springs’sä aikaero on 1,5 tuntia ero Sydneyhin johonkin suuntaan... No – onneksi yleensä lentokoneessa kyllä ilmoittavat mitä kello on...

Olen täällä monta kertaa ajatellut monista ihmisistä, että nuo ovat varmaan suomalaisia. Kun sitten kuulee heidän puhuvan levää paikallista, tulee selväksi, että erehdyin. Isä kertoi , että Pohjanmaalta lähdettiin usein nimenomaan tälle seudulle ’Prispaneen’ onnea etsimään. No – 1,6 miljoonan asukkaan kaupungissa tuskin suomalaisperäisten asukkaiden prosenttimäärä kovin korkeaksi nousee, joten huomioni tuskin johtunee siitä. Mutta aikaisemmin maailmalla jos jotakuta luuli suomalaiseksi, siinä ei yleensä erehtynyt.

Lisäksi suorittaminen on matkalla vähentynyt. Alussa joka hetki piti täyttää toiminnalla - nyt blogin kirjoittaminenkin tuntuu työltä joka vie paljon aikaa. Mutta mielellänihän minä kirjoittelen... ;-))